#7: Lepi dečko

…, jedan deba, jedan dugajlija i jedan cvikeraš.

Tako je radio-voditelj pokušavao da pomogne slušaocu da pogodi da je tačan odgovor: VIS Idoli. Neki kviz je bio posredi, očito ne baš zahtevan, ali ovaj opis pamtim već godinama.

Dugajlija i cvikeraš su se ispostavili ljigama, simpatični deba je vozio tramvaj i – i danas svirucka bluz, a Vlada je ostao u pozitivnom mejnstrimu i tako dotakao mnoga srca koja obični smrtnici ne uspeju.

Pravi Beograđanin, raskošnog talenta, nasmejanog lica i širokih pogleda, Vlada je, pored umeća stvaranja živahnih klasika (Kenozoik, Maljčiki, Plastika), bio i velemajstor komponovanja pesama koje štuje i staro i mlado, a s tekstovima koji odrastu zajedno sa slušaocem; to su oni stihovi koje nehajno pevušiš kao klinac pa tek nakon 10–15–25 godina shvatiš šta je Vlada tu zapravo hteo da kaže. Kao na primer?

Molim je da, molim je da mi bar jedanput veruje

Volim te do samog dna; ako ne veruješ – pitaj nju, ona to sigurno zna…

Hoću samo da ljubim tvoje oči

I onda kreneš da se ceriš, kao da si ponovo klinac. Druga mladost te je sve vreme vrebala u drugom sloju ljubavne pesme; čaroban osećaj.

Dečkonja iz generacije urbanih šmekera koji nisu primitivne budale, sponzori i džiberi, učio nas je kako treba voleti i o ljubavi pevati. I uspeo, i to tako da uvek bez problema prepoznaš da tu-i-tu pesmu peva baš Vlada. To mogu samo veličine.

Prekjuče nas je napustio, a na nama je da se setimo da ne kukamo već da tražimo u sebi tu istu žišku koja navlači drugima osmehe, jer ona je neugasiva ma koliko kiša dobovala.

Advertisements

2 thoughts on “#7: Lepi dečko

  1. Pingback: #35: Studentarija | Homo Volans

  2. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s