#10: Doba

Stiglo nam je proleće!

Istina, kalendar govori da se još uvek nije râvan ekvatora poklopila s ekliptikom, tako da prva rečenica astronomski ne stoji. No proleće je, tvrdim, stiglo. Visibabe već danima vise, žbunje je ocvalo, i Sunce danas zalazi u 17:37, a još uvek smo na zimskom računanju vremena.

Proleće je doba kad nam, osim tratinčica i kukureka, procvetaju i hormoni. Oni nas gone da izađemo iz svoje pećine, da se posvetimo mirisanju cveća i cvetića, a i poneka pčelica će već da prozuji. Energije u telu – nikad više! Produžena obdanica donosi više sunca, sunce donosi (besplatnu) energiju spolja, a zimske naslage sala donose (dobro plaćenu) energiju iznutra. Eksplozija jedna.

Vreli letnji dani vreme su kad se salo konačno istopi, i kad se najzad razmahnemo nakon prolećne trapavosti. Tad obletanje tek uzme maha, pa nekako ne znamo kud bismo pre, ako nam vrućine dozvole. Noći su prijatnije jer su em tople em sada i egzotične spram osamnaestočasovne dnevne svetlosti.
Luduje leto svom silinom, mozak da ti procvrči, a srce pak pumpa onako kako bi, uostalom, uvek pumpati i trebalo.

Trik nastaje onda kada nam par kišnih šamara u jesen skrene pažnju na prikraćenu obdanicu i na blisku budućnost gde nas vreba studen zime. Opreznost nas udara po kočnici, sve ono ludilo se trezni, i sad je vreme da tražimo sebi srodnu dušu, ne bi li se zima prezimila bez da se nazimimo.

Kada ta surova teta pak dođe – gledamo da kuvamo čaja, zabavimo oko veštačkim svetlima i nabacimo masne zalihe, a na kraju padnemo u takav očaj da se okrenemo čak i porodici! Daleko od poluđivanja od pre šest meseci, i tako daleko od hormonske magme prošlog proleća da ni ne verujemo da će naredna ikad eruptirati.

Ali pošto smo se mi odatle upravo otrgli i proleće nam je taze stiglo, nek nam je topla i srećna nova godina!

 

naslovna fotka: Bernard Jaubert

Advertisements

2 thoughts on “#10: Doba

  1. Pingback: #18: Bajs | Homo Volans

  2. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s