#13: Petak

Osnovno pravilo blogovanja: ako počneš sa svakodnevnim unosima prvog u mesecu, i taj dan slučajno bude nedelja, 13. post će ti pasti na petak 13. Elementary, my dear Reader.

Uglavnom, ono što se desi na petak 13. – ostaje u petku trinaestom, kao što je uostalom slučaj i sa svakim drugim danom. Tako mi (ljudi) percipiramo vreme. Prilično pravolinijski i jednosmerno, i u kućice od danâ potrpano. Svaka se kućica zaključava u ponoć i pretvara u bundevu sećanja.

Ipak, ne desi se uvek da ti 13. post padne na srednji petak 13. Danas je baš taj slučaj: već nam prođe jedan u februaru, a čeka nas i još jedan u novembru, tako da će nam ove godine ček 3 meseca imati po petak 13, a to mu dođe 25% meseci. Pošto to nema nikakvog smisla, zaključujem da je broj 13 zapravo samo zaokrugljeni broj 12,5. Jer, inače bi 2 × 13 bilo 26, a ne 25. Tako da smo to, nadam se, razjasnili, na posve racionalnoj osnovi.

Bio 13. ili ne, petak može biti casual (aka veseli) kad se za posao odevamo šašavo neformalno, ili pak crni od kojeg nema goreg, bio on zaista tragičan ili samo post-Danzahvalnosni, kad prekobarski konzumerizam potpuno otkači i navali na sniženja po radnjama.

Na jedan petak pre kojih 700 hiljada bundeva, takođe je razapet Isus Hristos Pantokrator Itd, i mi ćemo se i tog nemilog događaja takođe prisetiti za par petkova, zavisi već kako koji odmeravamo Mesec. U ovom postu mi još valja primetiti i da će na taj petak važiti strogi post.

Petak je, jasno, peti dan u nedelji i stoga se desi da budemo lenji pa pišemo kratke postove.

Advertisements

One thought on “#13: Petak

  1. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s