#16: Mermer

Nedeljom prepodne, gradskim prevozom vozi se samo gerijatrija, i baš ko mora. Ostatak građanstva provodi prijatno jutro u krugu porodice, ili pak džonja lečeći groznicu subotnje večeri.
U autobusu, dakle, sve sama izgužvana lica, pa još kad ne možeš da dišeš jer su prozori zamandaljeni jer je bus, zaboga, klimatizovan, onda ti 20 minuta vožnje do Hrama prođe… ne baš začas.

U ulici gde živi naša najpoznatija ratna zločinka, fasade su mahom oguljene i bez greške znaš da ih ljudska ruka nije pipnula decenijama. Za razliku od zločinkinih žrtava, za koje znaš da ih je ljudska ruka i te kako dotakla, toliko ubedljivo da ih više nikad nijedna ne mogaše.

Na kraju se s leve strane ukaže veličanstveni Hram sa svojom blistavom, savršenom mermernom fasadom. Mišljavši i dalje o gerijatriji iz busa, setih se da je pre par godina u Hramu, među ikonama, stajala i jedna na kojoj uplakani Isus drži iskrvavljeni fetus, i ispod toga podtekst: Jesus Cries For Abortions; dakle: Isus plače radi abortusa. Grotesqueness level: infinite.
Zaželeh da overim da li je taj vrhunac klerikalnog umetničkog ukusa još uvek tamo, ali dan je ipak presunčan da bih sad zalazio u tmine crkve oguljene unutrašnjosti.

Pogled mi dalje pade na zgradu Narodne biblioteke koja, iako sveže renovirana, izgleda posve jadno spram (opet mermerom optočenog) parohijskog doma, odmah preko puta.

Toliko o prioritetima Naroda. Dvesta godina kasnije, Dositej se u grobu prevrće.

Prepodne postade lepše tek nešto kasnije, kad skontah da mi je u jakni vruće. To je znak da nas Majka Priroda okreće bliže Suncu i da nam je proleće na vratima.

Živela svetlost!

Advertisements

3 thoughts on “#16: Mermer

  1. Pingback: #44: Ponedeljak | Homo Volans

  2. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

  3. Pingback: Razum na rezervi | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s