#18: Bajs

Danas sam pokupio bajs sa godišnje generalke. Ovog lepotana gore.
Kakav divan dan za čovečanstvo! Ne samo da je proleće već stiglo, nego ću odsad moći i da gazim pedalu koliko me noge nose.

Bicikliranje je najzdraviji i, neretko, najbrži način transporta po gradu. A zabavno je do nebeskih visina. Nema većeg gušta nego kad zapičiš po slobodnom putu pogonjen snagom svojih mišića, s vetrom uz lice (što bi rekla EKV).

Ja još ovom mom imam da ga ulickam od štroke kojoj je bio izložen u servisu, i da mu zamenim zadnje svetlo koje mi je puklo kad sam ga jednom slučajno šutnuo, silazeći. (Svetlo malko previše viri pozadi, kano što se i vidi; tu sitnu glupost su bili pametni da isprave u potonjim verzijama.)

Govoreć’ o svetlu, kao što će primetiti svaki biciklista koji išta promišlja, uočljivost je ključna za bezbednost u saobraćaju. Naročito kad si na bajsu pa si uzak i skoro nevidljiv. Uočljivost je i razlog što svi palimo srednja svetla kad vozimo kola danju; nećeš ništa bolje videti, ali hoćeš biti bolje viđen.

Međutim, kako se zdravorazumska rešenja ne primenjuju baš uvek, čak ni kad su očigledna, tako je i do mozga malo kojeg bicikliste doprlo da bi možda bilo od koristi da, dok vozi bajs po ulicama, drži i danju upaljena svetla.
Praksa, avaj, govori da je mnogo brojniji noćni biciklista koji smatra da je, uopšte, dati 500 dinara na svetla koja uočljivost znače – bacanje para.

Ja gledam da na svom bajsu držim upaljeno makar prednje svetlo uvek kad pedalam po ulici, tj. po kolovozu; dan-noć. Em me vozači bolje vide, em su se i pešaci odavno odvikli od provaljivanja vozila koje se ka njima kreće a nema upaljena svetla:

Gle, svetla! Kreće se; aha, treba da pripazim.
Nema svetla? Ne kreće se; stoji; mogu da pređem ulicu na divljaka.

Stotinjak dindži godišnje za bateriju – nije ništa, ako ću usled bolje vidljivosti uspeti da izbegnem ijedan sudar s bilo kim ili čim. Jer sudar na bajsu znači i pad, a asfalt, znam već iz par iskustava, nije dovoljno mekan ni kad upeče zvezda.

Prema tome, jedne večeri uzmi popij jedno pivo manje pa sutradan dozvoli sebi luksuz uočljivosti.
Osim jetre, biće ti zahvalni i kolena i laktovi.

Advertisements

One thought on “#18: Bajs

  1. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s