#29: Letnje

Gurnuli smo, dakle, sataru unapred za jedan zub. Zašto to radimo?

Zamisao potiče od nekog Novozelanđanina pre 120 godina, a budući najefikasnijim državama, prva su je primenila carstva Austrougarsko i Nemačko, daleke 1916. godine.
To prostorvreme nas opominje da nisu baš sve inovacije dobre, i da se pompezne odluke obično donose pred kraj karijere. Uzmimo npr. naše svemirske spomenike podignute u vreme zalaska SFRJ, ili podzemnu stanicu kod Vuka otvorenu posred devedesetih.

Pomenute dve države su izgubile i rat i carstva, ali se mrdanje sata dvaput godišnje kod nas (izvan Austrougarske) prvi put pojavilo upravo za vreme narednog rata. Eto još jednog argumenta protiv istog. I mrdanja i rata.

Željeni smisao ovog teranja je, najpre, da se poljoprivrednicima produži radni dan, a potom, sa smanjenjem udela agrikulturnog stanovništva, i – da se uštedi struja. Osim što ovo uopšte ne mora biti postignuto. Opravdanje za raju je da ćemo duže uživati u suncu, i to je jedina dobra posledica.

Velika većina zemalja uopšte ne pomera sat; to je vrlina samo nas, pametnog Zapadnog sveta. Čak je i Mongolija dvaput pokušala i odustala. A Zapad se prešaltao uglavnom posle energetske krize 70-ih, kad je manjkalo nafte i ostalih sokova od kojih, u suštini, zavisi funkcionisanje države. Tako da se mi ovde opet okrećemo od 1983.

Probleme znamo jer su očigledni: noćas smo spavali kraće, poslednje nedelje oktobra ćemo spavati duže. Kako smo danas? Neispavano? Umorno? Dan nikako da se završi? Da, i tako ćemo ostati narednih par dana. U oktobru? Slična priča. Sve u svemu, ukupno oko nedelju dana zbunjenosti.

Vlast voli zbunjene građane jer zbunjeni ne dižu bune. A još ako se uštedi koji megavat struje – puna šaka brade.

Advertisements

2 thoughts on “#29: Letnje

  1. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

  2. Pingback: Prelazni period | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s