#33: Vreme

Jeste, imam i ja Isusove godine. I, prođe li sve kako treba, ima i da ga, jadnog, nadživim. I to već za koji dan, u zavisnosti kako već koji merimo Mesec.

Veliki petak je taj tužni dan kad je budući idol razapet na krst. Imao je, kažu, 33 godine. Njegova propoved postaće okosnica verovanja u život kao takav, a njegovo raspeće će ostati simbol stradanja i znak pod kojim će se, stoga, stolećima ići u ratove.
Ja nemam baš takvih ambicija, pogotovo ne potonjih.

Ali, vratimo se protoku vremena. Sve je relativno, reče Ajnštajn, pa tako i privid prolaska vremena. Tako će se i meni desiti da mi se u kafiću, u razmaku od 15 minuta, ničim izazvana, povere dva prijatelja s maltene suprotnim ovim prividima.

Vremenska razlika između rođenjâ ta moja dva prijatelja je 5 godina; pet obrtaja oko Sunca.

Stariji, pritisnut društvenim normama, jada se da vreme prolazi prebrzo. Kako društvene norme jedino postoje kad postoji i društvo, tolerancija na društvene pritiske zavisi od sredine odrastanja, a on s njom i nije imao sreće. Naime, odrastao je u post-jugoslovenskoj a preddemokratskoj zemlji.

Mlađi, pomalo avanturista, veruje da treba živeti za sadašnji trenutak i da se ne treba prepuštati jurnjavi za budućom srećom jer bismo tako izgubili i sadašnjost i budućnost. On je, pak, rastao van uobičajenog okrilja porodice, ali u društvu nepotištenom ratovima.

 *  *  *

Prva lekcija iz istorije u 5. razredu, sećam se, bila je lenta vremena. Posmatrajući nju, vreme uvek teče pravolinijski i jednosmerno, od prošlosti ka budućnosti. Sadašnjost je samo slučajnost na tom putu.

Ali, zamislimo načas da se vreme zapravo kreće ciklično. Svaki krug je proizvod jednog ciklusa, svaki ciklus ima svoje random trajanje (gledano po časovniku i kalendaru). Tvoja sadašnjost je najviše proizvod onoga što si postigao/la tokom poslednjeg ciklusa. Vreme neće proleteti jer će se uvek vratiti.

Kinezi tako posmatraju vreme, a s obzirom da im civilizacija, za razliku od svih ostalih, traje neprekidno već jedno 4.000 godina, možda bismo mogli ponešto od njih i da naučimo.

Advertisements

One thought on “#33: Vreme

  1. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s