#34: Pivo

Pivo, taj čarobni napitak od hmelja koji nabacuje osmehe, nije tako banalan kako bi svaki prosečni pivopija u prvi mah pomislio. Istina, on se proizvodi relativno jednostavno i sa malim brojem sastojaka (ječam, kvasac, voda, aditivi) i ima ga posvuda gde je alkohol dozvoljen pa je razumljivo što ga uzimamo zdravo za gotovo. Ali, pročitajmo.

Reč pivo, kao što joj ime govori, označava nešto što se pije. Default supstancom koju pijemo, dakle, ne nazivamo vodu već hmeljovinu. Kako to?

U stara vremena, bezbedna pijaća voda je bila (ako smo imali sreće i pameti da živimo na nekom pristojnom terenu) negde tamo u brdima, daleko i nezgodno za donošenje. Manje bezbedna voda se krila u rekama i bunarima. Svaki dan ju je trebalo vući nazad kući, čak je i moj ćale kao klinac u velikom gradu dovlačio vodu s bunara svako jutro. Voda je sveža možda taj dan i eventualno sutra, a onda ju je najbolje izbaciti, jerbo bakterije.

S druge strane, pivo napraviš jedanput i ono se, svojim alkoholom, sâmo čuva mesecima. Uvek je pri ruci. Hranljivo je, prijatno gazirano, i opušta. Razveseljava krvne sudove, a i ljudska lica.

Našli smo dokaze da je pivo, a ne žito poput pšenice, razlog zašto su ljudi uopšte krenuli da se bave poljoprivredom pre mnogo hiljada godina. Bitno im je bilo uzgojiti hmelj, a lebac je u tu računicu uskočio usput i sve to nam je najzad ukazalo da više ne moramo da se nomadski seljakamo.

U naše doba, vidimo jasne dokaze koja je to glavna pijača u Evropi. Osim slovenske reči pivo, tu je i reč beer/bier/bierre/birra od latinskog bibere – piti.

Prema tome, pivo nam valja slaviti i čašu mu podizati.

A pored pijenja, moj način vozdizanja piva je i hobi proizvodnja, ali o tome ćemo drugi put.

 

naslovna fotka: Quinn Dombrowski

Advertisements

3 thoughts on “#34: Pivo

  1. Pingback: #45: Pivizvodnja | Homo Volans

  2. Pingback: #49: Kafa | Homo Volans

  3. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s