#35: Studentarija

Danas je Dan studenata. Dan studenata Beogradskog univerziteta, tj.

Sori, studentarijo, ove godine vam on pada na subotu. Više sreće dogodine, biće ponedeljak.

Nijedna vlast, prirodno, ne voli revolucionarne studente, pa gleda da ih nekako u toj revolucionarnoj nakani zaustavi. Tito je samo rekao Studenti su u pravu (šta god to značilo) i rulja je klicala, a druge vlasti bi obično prvo krenule sa potpomaganjem studenata kontrarevolucionarnih shvatanja, u prevodu: mahom ultrakonzervativnih.

Tako je bilo i uoči tog 4. aprila 1936. godine kad je krenuo opšti štrajk jugoslovenskih studenata protiv okretanja države fašizaciji i kad je od studentske ruke poginuo student Žarko. Advokat ubici bio je sam Ljotić, i presuda za dva uboda nožem u leđa bila je – tričavih 5 godina.

Kasnija vlast je, razume se, cenila Žarkovu žrtvu za socijalističku revoluciju pa je ustanovila današnji praznik kojeg se studenti možda ponekad i sete. Praznujemo, zvanično dakle, ne početak (uspelog) studentskog štrajka, već pogibiju.

Danas, 4. aprila 2015. godine, studenti su rešili da obeleže svoj Dan tako što su pripremili plesnu tačku kroz Knez Mihajlovu, pod nazivom Divljangrad. Ovime je nekrofilija uzdignuta na kvadrat – taj divni čovek Vlada Divljan je nedavno umro, a i Žarko je onomad poginuo, pa ajde da slavimo. Dan studenata i omladine indeed.

Mislim, lepo je setiti se umetnika, ali gde ste, braćo, bili dok je Vlada bio živ? Zašto se onda ne skupljasmo da ga slavimo i veličamo? Zašto danas ne slavimo nekog živog? Ili ne izmislimo nešto svoje, u slavu života i sopstvene nam mladosti?

Polovina vas bi da odavde beži jer je život sranje i sve je sranje i ova država je užasna i jebemtiBusPlus, a vama se kurac diže na mrtve? Pa niko od vas neće, za koju deceniju, pevati Odu mladosti jer vi mladost ni ne živite.

Revolucija? A šta ti je to!?

Advertisements

2 thoughts on “#35: Studentarija

  1. Pingback: #39: Bensi roditelji | Homo Volans

  2. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s