#36: Provejavanje

Šta provejava kroz Vaš roman?

Koji motivi provejavaju kroz njegovu poeziju?

Tu se obično koristimo glagolom provejavati – u poeziji i prozi. Jedan prilično banalan glagol za fine umetnosti pisanja, ali eto, kad ga izgovoriš – zvuči mudro.

Ono što je noćas provejavalo po dalmatinskim planinama bile su, začudo, snežne pahulje. Da, u mediteranskoj klimi u aprilu. Božić, dakle, nije bio beli, ali Uskrs tu i tamo jeste. U ovom slučaju nema direktne veze, ali meni provejava misao o globalnom zagrevanju.

Daleko je Biokovo od Alpa, no nije lako kad ti kroz glavu provejava depresija pa ti je se, baš iznad Alpa, nataloži dovoljno za neizdrž. Nema lopate koja bi ti tad pomogla, ali ipak je loša fora da se proslaviš kao što se proslavio Lenonov ubica. To, jednostavno, nije konstruktivno rešenje.

Nemajući taloga burazerskog upravljanja državom, Švabe u roku od dva dana saznaše sve šta se dešavalo u nesrećnom jeroplanu: i ko je šta rekao, vikao, ćutao, vrištao, i ko se od čega lečio, cepao opravdanja, planirao nedeljama, i šta po tom pitanju treba uraditi da se više nikad desilo ne bi.

U klasično teatralnom mu maniru, naš vrli premijer je, pak, najpre oslobodio krivice svoje ministre, a potom, kad smo sa 15 dana zakašnjenja, najzad saznali kako je pao jedan vojni nam helikopter na jedinom nam međunarodnom aerodromu, potom je “oprostio” i pijanim pilotima.
Ko je još eventualno kriv, da li je lanac komandovanja bio poštovan, čija je sve odluka bila da zastareli helikopter sa sedmoro ljudi baulja po vetru i magli konzistencije putera – šta se to uopšte nas tiče? Mir mir mir, niko nije kriv. I, kapiram, sudija mora biti da je krava? Ćuti, ne talasaj. Šta ti kopaš po Srbiji?

Provejava, zamaskirano, ono najvažnije pitanje: A šta ćemo preduzeti da se ne ponovi?

Gde mi je lopata?

Advertisements

One thought on “#36: Provejavanje

  1. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s