#37: Kukulele

Jao, gitarica! Što je slatka!

Nije gitarica. Jeste da izgleda kao bonsai gitara, ali ovo je ukulele.

Ima samo 4 žice i štimuje se na G-C-E-A. Žice su mu sve skoro uvek od najlona, trzalica se retko koristi, raspon nota je viši nego gitarski. Osim ako uzmeš bas-ukulele, jer i takav postoji.

Naziv, jer istorija je zamućena, dolazi ili od skačuća buva ili od pridošli poklon – oba na havajskom jeziku pacifičkih Havajaca kojima ga doneše Portugalci sa atlantskih ostrva. Jedan prekookeanski, svetski instrument.

Svirao ga je Elvis, voleli su ga i Bitlsi, ceni ga i Edi Veder. A i meni nabacuje osmeh.

Otkako sam se opet bio prihvatio svoje gitare i zaključio da me nešto smara da ja tu jurim tolike žice na tolikom vratu i da presamićujem drugu ruku preko onolike rezonantne kutije, a budući gladan sviranja, pojurih da nađem alternativu.
Nadahnuće mi tad donese sastav Walk off the Earth kojeg znamo sa sviranja petoro ljudi na jednoj gitari. U drugim nekim izvođenjima oni ekstenzivno koristiše juk (skraćeno od blesavog engleskog: jukalejli) te i ja nabavih isti.

I straobalno se zabavljam! Juk je toliko lak za naučiti i pišičan dok se svira da ne možeš da se ne nasmešiš. Akordi su 13 puta lakši nego na gitari, držanje je 78 puta lakše nego držati gitaru, a na roštilj s drugarima ga poneseš tako što ga strpaš u ranac.

Što se tiče drugara, nas nekih troje entuzijasta odmah osnovasmo Beogradski amaterski ukulele klub – BAUK. Budući lenjima kakvi jesmo, u poslednje vreme je klub postao više alkoholičarski nego amaterski, ali i sâm ukulele ionako najbolje služi za vesele i sprdačne pesme.

A ko ne veruje da je ukulele zapravo jedan ozbiljan instrument – preporučujem donji video.

naslovna fotka: Alno

Advertisements

One thought on “#37: Kukulele

  1. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s