#45: Pivizvodnja

Kao što već videsmo, pivo je jedna vrhunska stvar. Božanski jedan nektar koji nam dònese poljoprivrednu i životnu revoluciju.

Bejavši nadahnut tuđim uspešnim pričama, a prezasićen konzervansima i nekvalitetom koje nam u kupovno pivo meću, preduzeh korake da se i ja upustim u čari samostalnog kućnog kuvanja hmeljoječmovine.

E sad, čim malo u tu nauku zađeš, naučićeš da postoje dve vrste kuvanja: kuvanje kakvo svi poznajemo (metneš lonac na šporet i krčkaš) i vrenje. Pa ako si pravi maher i imaš vremena, love i volje, onda ćeš uhvatiti da pivo praviš od početka, tj. od kuvanja hmelja i ostalih drugara na tačno određenoj temperaturi tokom tačno određenih x minuta po tačno određenom redosledu, itd.

A ako li si amater (kao ja), onda ćeš se zadovoljiti već gotovim ekstraktom pa ćeš ga samo zamešati u propisanom odnosu, poklopiti, i ostaviti na par nedelja u miru i tišini.
U svakom slučaju te u ovom stadijumu čeka vrenje.

Alkoholno vrenje, kojem dugujemo toliko radosti, izvode gljivice kvasca koje papaju šećer, a piške alkohol i prde ugljen-dioksid. Fina neka ekipa, i efikasna. Veselo je gledati kako pućka sav taj CO2, izgleda kao prava fabrika dobrobiti u punom zaletu.

Kad li se kvaščići zamore, ostaje ti još samo da sipneš svu tu zlatnu tekućinu u flaše, i da strpljivo provedeš najmučniji period od još najmanje par nedelja, čekajuć’ da ti pivce sazri. Živeli!

Kao i svaki dobar domaćin, i ja vodim dnevnik proizvodnje, tj. pivizvodnje:

Klikni da me vidiš

Pametan piše, i na greškama se svojim uči. Tako ću se i ja sledeći put setiti da izmerim početnu gustinu mešunga jerbo bez nje ne mereš izračunaš alkoholizaciju.

Krajnji rezultat biće – samo tvoje pivo za koje tačno znaš čega sve u sebi ima, a čega ne. Naštampaš samo svoje etikete pa ga pokloniš lepo drugarima za pijančenje i dugo sećanje. Ukus ti njegov neće biti uobičajen, ali neće ni osmeh kojeg će ti ono već posle prve flaše navući.

Jako kul osećaj. 🙂

Advertisements

2 thoughts on “#45: Pivizvodnja

  1. Pingback: #34: Pivo | Homo Volans

  2. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s