#48: Forrest

Sutra je Beogradski maraton. Uraaa!

Let’s start the games, Belgrade is waiting… Sećamo li se te pesmice? Kad nam, ničim izazvana, propade kandidatura za Olimpijadu 1992, pesmuljak bî preusmeren na maraton.

Da, beše to zlatno doba. Nije bilo bitno što smo po komšiluku igrali ratne igrice, bitno je bilo da se na mučnu stvarnost zaboravi i da se narodu dâ pravih, lepih igara. Sladak jedan eskapizam, makar na jedan dan. A oni koji su trčali danas, sigurno će biti preumorni da dižu bune sutra.

Sećamo se napetih TV-prenosa, pa Duško Korać, pa Dobrosav Gajić, pa intervju sa Dejanom Nikolićem (doživotnim direktorom maratona), pa topovski plotun u tačno 10:00 koji označava start trke, pa ako trčiš Trku zadovoljstva imaš da čekaš još 5 minuta do njenog starta, a onda još 15 da se pokreneš s mesta jer si okružen hiljadama jednako veselih građana, pa helikopteri iznad grada da bismo mogli da vidimo dokle je stigao Kenijac, pa čuvena tačka Filipides kod Sava centra (čuvena po tome što… niko ne zna što), pa da li je naša Olivera Jevtić i ove godine junački pobedila ili nije, pa koliko je miliona gledalo prenos, pa da li su Rusi ili neka druga braća pozdravili maraton izdaleka, pa Beograd je svet jer će jedan dan maratona sasvim sigurno ubediti ceo svet da smo mi u stvari kosmopolite.

Imali smo, dakle, pravu „mirnodopsku” eskapističku zajebanciju, ali sa obaveznim topom i helikopterima i, generalno, vojskom u pripravnosti. Ako nekom Južnoafrikancu pozli, jelte.

Shodno tome, nismo promašili ni to divno proleće 1999. kad su svi učesnici bili pobednici. Protrčaše tad svi trkači kroz cilj s podignutim rukama. Predajemo se!

U moderno doba 21. veka, pak, kapiju maratona nam čuvaju vitezovi. Slatki ukus napretka.

Eto, uživajmo i sutra u opštem kolapsu saobraćaja.
Šta će nama metro? Mi ćemo da trčimo.

Advertisements

One thought on “#48: Forrest

  1. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s