#49: Kafa

Prvu subotnju kafu malo šta može da nadmaši u njenoj čarobnoj moći da razbudi krmeljavo građanstvo kojem sledi slobodan vikend.

Nakon piva kojem, kao civilizacija, dugujemo koješta, kafa je na drugom mestu po značaju za nas Evropljane. U starome Srednjem veku, pilo se mahom pivo i, ko je imao sreće – vino, eventualno rakija.
Sa prodorom Turaka, stigla je i kafa. Kako kofein razbuđuje mozak, neki vele a ja se s time slažem, čitavo prosvetiteljstvo i renesansa nastaše kad je učinjen taj epohalni prelaz sa opijata na stimulans. Budniji si i kreativniji, življe razmišljaš.
Čak je i engleski kralj svojevremeno zabranio kafiće jerbo je bio uveren da mu se tamo kuju zavere.

Najviše se kafe pije na severu našeg kontinenta gde su najluđe promene obdanice i mraka, pa im tamo valjda najviše treba da se na dnevnom nivou opasulje.
I mi je ovde pijuckamo dosta, ali više – natenane. Toplija je klima pa ti je zanimljivije da posmatraš prolaznike nego da se sašivaš od kofeina.

Instant kafa je donela globalizaciju jer užurbani čovek 21. veka nema kad da čeka da kafa baci prvi ključ, pa drugi ključ, pa soc, pa ovo, pa ono. E ali, kad zamutiš instant kafu, već joj mućenjem oslobađaš aromu i ona posle 2 minuta više ne bude nizašta.
Sa ovom drugom, našom, starom, aroma se oslobađa tek na ispijačevim usnama.

Pa pošto sam slobodan građanin u zemlji sa turskim nasleđem, evo me gde srčem svojeručno spravljenu tursku kafu. Srkati ju je nužno da bismo osetili taj šmek, tu aromu te kafe, štogod! (što bi rekla reklama).

I nemojmo je zvati domaćom, ta neće se Turci vratiti.

Advertisements

One thought on “#49: Kafa

  1. Pingback: Bonus #1: Retrovizor | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s