Slučaj tramvajskog škrabača

Verovatno zbunjen paklom svog grešnog odrastanja, jedan lokalni tinejdžer s umetničkom crtom ličnosti rešio je da jednog prolećnog dana iskaže svoj dar nagrđivanjem javne imovine.
Biće utvrđeno je da je tog dana (ili ranije) u lokalnoj farbari kupio više sprejeva raznih boja zato da bi – pretpostavlja se – na pomenutoj javnoj imovini stvorio što gadniju predstavu svojih izopačenih vizija.

Sâm mučki čin njegovog divljačkog škrabanja trajao je više minuta, možda i celih pola sata, drsko usred bela dana, dok je šinsko vozilo javnog prevoznika mirno stajalo na svojoj okretnici. Sve to vreme „umetnik” je radio neometano, što mu je ulilo dodatno samopouzdanje da sa svojom satanskom radnjom nastavi, te da je i dovrši.
Ne znamo pouzdano, ali dâ se pretpostaviti da je on, po izvršenom činu, još koji minut stajao pokraj svog (ne)dela, zoreći mu se samozadovoljno.

Bližio se trenutak polaska tramvaja, u skladu sa lokalnim redom vožnje. Ne sluteći zlo, junoša úđe u predmetni tramvaj, verovatno s namerom da se pred celim krajem hvališe, bekeljeći se grozno prolaznicima kroz inače čiste prozore javnog vozila.
Tramvaj je potom svoju okretnicu napustio uredno.

Tekla je tako vožnja izgrednikova bezbrižno, naizgled! Jer vrli ga je vozač tramvaja sve vreme držao na oku, čekajući priliku za osvetu javnog preduzeća nad manijakom.

Instinktom hajduka koji janjičare može da namiriše na kilometar, tramvajdžija najzad úgleda patrolu policije koja se usput srećom zadesila, pa hitrim potezom desnog stopala udari po kočnici i zaustavi tramvaj van stajališta (opravdano, jer vanredna je situacija), te istrča iz vozila patroli u zagrljaj, zapomažući kako je javna imovina neprijateljski napadnuta i da valja odmah reagovati, dok je zlikovac još uvek u domašaju.
Nije isključeno ni da taj sektaški crtež, ukaza im on u po daha, znači: Vučiću, pederu! ili možda pak: Vesiću, kepecu! a moguće je i da se to rugaju i samome Predsedniku jer te jezive mrlje podsećaju na one od prosute kafe.

Ne časeći časa, vešto dresirana patrola náhrupi na sva četvora vrata tramvaja pa oštrim okom uoči kriminalca te ga hitrim pokretima ístera van, na sunce i na pravdu.
Uzalud su bili vapaji ostalih putnika (verovatno sve lukavi jataci sumnjivca) da mladića treba ostaviti na miru i da postoje mafijaši koje treba radije goniti, pa gde su utajivači poreza, pa kamo plagijatori doktoratâ što sede na visokim funkcijama, pa…

Neometeni tom nepotrebnom larmom, četvorica pravednika u plavom okružiše krivca te ga stadoše podrobno ispitivati: pa – kod koga si kupio farbu, pa – jel duvaš lepak, pa – ko ti je dojavio da je ovaj tramvaj neofarban, pa – jel ti to namerno vređaš estetiku našeg gradonačelnika, pa – kakvu nepravdu propagira taj tvoj Kalimero, pa – ko se bavi bejzbolom, pa – kakav je to način da žvrljaš preko tramvajskog prozora da putnici ne mogu da vide kako se zida Beograd na vodi!?
Već sve po uhodanom protokolu Interventne jedinice.

Pomišljao je možda mahniti huligan da bi u tim trenucima mogao da masivnom snagom svoje telesne građe makar pruži kakav-takav otpor te da eventualno ispresavija par pandurskih kičmi, ali je najzad shvatio da mu izlaza nema kad se mestu hapšenja pridružila još jedna patrola redovne policije, te se ubrzo svi bez poteškoća orno udaljiše ka najbližoj policijskoj stanici.

Premda se vodila kraća rasprava na temu da li ovog plaćenika treba, za primer, obesiti na Terazijama, ipak se očekuje se da on bude kažnjen samo strogim zatvorom u trajanju od najmanje 20 godina. Koliko si godina kuvao zao plan – onoliko imaš da se čvariš u buvari.

Pravda je time još jednom zadovoljena, i naše društvo opet slobodno korača napred.

naslovna fotka: Super Ridža

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s