20 godina

Srbija je prvak sveta!!!
Ok, samo u kategoriji do 20 godina starosti, uključujući i igrače rođene bilo kad u toku 1995. godine.

A tog davnog 2. jula 1995. godine, Jugoslavija je u čuvenom finalu Evropskog prvenstva u košarci pobedila Litvaniju. Danilović zakucava preko Sabonisa, Đorđević ubacuje devet trojki, Divac skače, Sabonis plače, svira se Hej Sloveni... Koji dan kasnije, naši heroji nam mašu sa balkona gradske skupštine glavnog grada i mi im se divimo jer su, posle sveže ukinutih sankcija, svima pokazali koliko smo najjači i najdojajniji.

Tog podjednako davnog 12. jula 1995. godine, Jugoslavija je već odavno silovana, raščerečena i mrtva. Pošto je voda odavno zamućena i naizgled se ne vidi ko šta radi, naši heroji upadaju u Srebrenicu, proteruju nejač i ubijaju hiljade ostalih, uz silovanja koga stignu i paljenje čega stignu. Mi smo najjači i najdojajniji.

*  *  *

Dvadeset godina kasnije, naš premijer, a tadašnji četnički mali od palube, obećava da će otići da se pokloni nevinim hiljadama pobijenih tog davnog jula 1995. godine.
I otiđi. I imaš da ideš svake godine, i da podastreš tepih svima koji će doći, i da plačeš zajedno s majkama i sestrama, i da počistiš za njima kad se raziđu. Pa ćeš onda možda jedne godine moći da kažeš da si sprao deo ljage sa sebe.

Dvadeset godina kasnije, naši mladi asovi postali su prvaci sveta u najpopularnijem sportu na svetu. Niko od njih nije rođen tog davnog jula 1995. godine. Ali sve su to klinci rođeni u najgore vreme, i kojima je otad išlo samo nabolje.
Ne sećaju se oni zlatnih vremena Juge kad se putovalo, pa bratsvo i jedinstvo, pa crveni pasoš, pa Titov slet, pa Dan Republike uz svinjetinu, pa Borosane, Kosili, 505 s crtom, i tako dalje. I bolje što se ne sećaju, jer smo to silovali i raščerečili, and then some.

*  *  *

I Jugoslavija je jednom bila prvak sveta za mlađe od 20 godina. Te veoma davne 1987. igrali su: Jarni, Boban, Prosinečki, Šuker, Mijatović,… – sve prezimena koja pamte i babe. Bili su to, kao i košarkaši, klinci izgrađeni u zlatno doba.

Današnji klinci za zlato ni ne znaju, tj. saznali su danas. I neka im ga, zaslužuju svaki karat.

A mi između – mi možemo da prebiramo po blatu i tražimo koske leševa Jugoslavije koje su naši najjači i najdojajniji tako dojajno patriotski zatrli.
I možemo da ih molimo za oprost, jer smo im u tom nesportskom finalu oduzeli svaku šansu.
Naša zlatna žila nalazi se jedan sloj ispod njih.

 

Bonus: Corax

2 thoughts on “20 godina

  1. Pingback: Topli zagrljaj zmije | Homo Volans

  2. Pingback: Gru | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s