Piazza, subotom

Vikendom volim da se zabodem na Veliki trg i pijuckam kaficu. Iza mene, iz kafića, dopire neka laundž muzikica, a ispred mene šumi fontana, i pokatkad zazvoni crkveni toranj. Arhitektura doprinosi da se zaista osećaš kao na kakvoj italijanskoj piazzi.

Danas se ni po čemu ne razlikuje od bilo kojeg vikenda: pijačari ordiniraju po tezgama, kupci se muvaju okolo sa kesama i cegerima i peru kupljeno voće na fontani, dečica jure golubove, i jedna za drugom. Živo je, sviđa mi se.

Ja sam taman seo na rečenu kafu, crkva zvoni 11 sati i zvezda počinje da opako prži. Stoga su kafići prazni – nikom se ne sedi na vrućini. Svi bi da što brže odrade kupovinu i pobegnu kući, u klimatizovano, pa da tek tamo razmišljaju o stimulaciji. Ispred mog stola oveća grupa golubova brsti neke mrvice. Sedim i uživam u ovom, tako evropskom, mizansenu, povremeno listajući vesti na svom mobilnom uređaju i pijuckajući tamni napitak. Pozavideli bi mi i Italijani.

I tada, na suprotnoj strani ugledam poznato lice kako lagano hoda preko trga. To je jedan fini čika u belom odelu i belom šeširu koji se svaki put stvori na piazzi oko 11 sati da nahrani golubove. Golubovi njega obožavaju – nije prešao ni pola trga kad su ga ptice primetile i prhnule mu ususret. Vraški su lovci one, mada kapiram da nije ni preteško ugledati pokretni izvor hrane sav odeven u belo.
Čika seda na svoju uobičajenu klupu, vadi ceo hleb, a golubovi su već svuda oko njega, plus i na klupi. Iščekivanje je na vrhuncu. Njihov anđeo doručka samo što ih nije podario onime od čega se živi.
Kruni čiča lebac te ga baca na svaku stranu, posmatra kako ptice igraju po njegovom dirigovanju, i ne skida blaženi osmeh s lica. Voli on njih i više nego one njega.
Kad se hleba razgrabilo, vadi čova drugu kesu sa kojekakvim mrvicama, pa udri još dirigovanja, a golubijoj sreći nema kraja. Ima ih na toj gomili možda i stotinu. Tu se zateče i poneki klinac da razjuri krilate dembelane, čisto da ne bude monotono, a i da ptice nauče da nema džabe leba.

Čika u belom ponekad ima i ortaka, takođe u belom

 

Koji minut nakon ove predstave, na trg iz crkve poče da izlazi masa ljudi, puno brojnija nego inače u ovo vreme kad je kraj mise. Koji sekund mi je nad glavom stajao upitnik, pre nego što se dosetih da je danas Velika Gospa, jedan od najvećih praznika, ali ipak ne veći od Zemunske Gospe koja pada krajem maja (neki red se ipak zna).
Ne treba da čudi što je Gospa veliki igrač kad je stolećima bila nosilja nadahnuća u borbama protiv „krivovernih‟ Turaka, tim pre što je na mestu ove crkve nekada bivala džamija.
Izlazi, dakle, iz crkve mahom neki naizgled finiji svet, i to me podseća na reči majke jednog mog prijatelja: Najbolju curu ćeš naći – na misi! Cenim da u tome ima istine, mada je prijatelj svoju sadašnju verenicu našao, naravno, na žurci. Prkosna mladost.

 

Okolo se sad, po kafiću, motaju neki vrapci. Većina ih drži otvorena usta, valjda je i njima vrućina nepodnošljiva. Deluju nekako blesavo, kao psi kad isplaze jezičinu. Stoje po stolicama kafića i grabe po podu šta su golubovi zaboravili. I veselo cvrkuću.

A golubovi sad na crkvenom tornju kuliraju u hladu. No, ne zadugo: jedan drugi čika, takođe redovan posetilac trga, nosi u ruci omanju vreću i podzvižduje. Golubovima je i ovaj zov veoma poznat i drag pa se hitro spuštaju sa zvonika i obleću starca nasred trga, a on jednako zvižduće i kreće da iz džaka vadi zrna nečega što podseća na kukuruz. Nastaje opšta strka i euforija kad golubovi shvataju da, i ovaj put, dobijaju hleba preko pogače.

Narod se polako razilazi, još malo pa nestalo. Sunce je sjajan sluga, ali nezgodan gospodar.
Dok crkva odzvanja podne, i meni je vreme da krenem jer duša je nahranjena i sad mi valja iskoristiti vikend. Početak obećava.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s