Razum na rezervi

Ulazim u trolu kod Hrama i validiram svoju plastičnu nepersonalizovanu beskontaktnu BusPlus smart karticu koja se mora validirati odmah po svakom ulasku u vozilo kako bi prilikom kontrole bila validna. Valja mi se validirati jer je štrafta od Slavije do Trga poznata po visokoj koncentraciji kontrolora. Privilegija je živeti u centru Beograda.

Validator je odskora promenio lice pa mu istim sad dominira crvena boja koja vrišti da se trenutno nalazimo u ugodnoj prvoj zoni. Pametnim redizajnom, gradski oci su rešili da preslikaju boje parking zona, iako semantički ove dve stvari imaju veze jedna s drugom koliko i plastična nepersonalizovana BusPlus smart kartica sa parking kartom: centralna zona parkinga je crvena da bi bola oči da ne smeš u njoj dugo da se zajebavaš, plus je najskuplja, to je dakle kao požar pod tvojim autom; crvena u busu treba da me podseti na to da… se vozim širim centrom grada. Kao i svakog dana 95% Beograda sa pripadajućim selima. Čemu onda, od svih boja, upozoravajuća crvena?

Proveravam na validatoru da li se na opciji Grupna karta i dalje može odabrati karta za grupu od jednog ljudi. O, da, može. Mislilo se i na shizofrenike.

Na Slaviji, u trolu ulazi mlađa ženska osoba i validira svoju plastičnu personalizovanu BusPlus smart karticu koja se, valjda, ne mora validirati odmah po svakom ulasku u vozilo kako bi prilikom kontrole bila validna, ali svejedno. Displej validatora kaže: Zona 1, 2, 3, 4. Opa, gospo’ice! Je li Lazarevac ili Velika Ivanča?

U metropoli bez metroa, građani zavise od buseva, a trole i tramvaji su tu više – iz sentimentalnih razloga.

Daleki su pusti snovi o metrou, o njemu se najzad više ni ne priča. A i šta će nam!? Ona zelena džada posred Đinđićevog bulevara, koja je trebalo da nosi laki metro ili viseći metro ili koji već, ovih se dana preorava da bi nikao novi, lepi parking. Zbogom žbunje, nalij betona! Nije trava prigodna ni prirodna blokovima, ne – beton je kolevka crvenog pseudosocijalizma.

Crvenog, da, i to ne samo na validatoru nepersonalizovanih i personalizovanih plastičnih i papirnih smart kartica. Nedavno su građani, sa 40 i nešto procenata (od nepoznatog broja), izglasali da se i vozila prefarbaju u crveno. Nije ni bilo teško odabrati; crveno je bila prva opcija na spisku, i to u konkurenciji plave, sive i bele. Nigde prijatne zelene, ili žute, ili npr. narandžaste. A glasalo se tako što se prijaviš imejl adresom, tako da niko ne zna ni koliko je ne-Beograđana uticalo na buduću boju beogradskih buseva.

Podsetimo se: dalekih osamdesetih, dotad uglavnom zelena, vozila su polako postajala crvena, što nije bio loš podsetnik građanstvu da žive u blaženom zagrljaju posttitoizma. Devedesetih, na vlast dolazi SPO i privatni busevi postaju govnjivo plavi, a dvehiljaditih “žuti” DS farba buseve u žuto i forsira narandžaste trole i crvene tramvaje.

Da li se to naša sadašnja vlast pokušava predstaviti kao građanobrižna, ili je to možda samo posledica pompeznog zidanja Skadra na Bojani, pardon, Beograda na vodi? I jedno i drugo.
Vlast da je dušebrižna – može da fantazira, ali penzije su zakinuli pa su zakinuli, a Beograd na ‘lebu i vodi iziskuje sveopšte šljaštenje i euforiju koje samo crvena boja može da potakne. Farbanje buseva će koštati milione dinara, ali nema veze.

Prema tome, validirajmo svoje plastične i papirne personalizovane i nepersonalizovane beskontaktne BusPlus smart kartice koje se, kako koja, moraju validirati odmah po svakom ulasku u vozilo kako bi prilikom kontrole bile validne, ne talasajmo pitanjima koliko će našu decu da košta Beograd pod vodom, već nabacimo osmehe na lice i uživajmo u prizorima betoniranja trave i sakaćenja Savamale, sve kroz crvene prozore crvenih buseva u crvenoj zoni.

Živeo napredak!, povikaše shizofreni putnici.

Advertisements

One thought on “Razum na rezervi

  1. Pingback: Ne rade vrata | Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s