Prelazni period

Kad lišće požuti i vetar zagudi, tad znamo da je stigao oktobar.

Mnogi će da kukaju kako je odjednom, jao, hladno, pa se čude kako se dan skratio, pa kako je tužno i čemerno i sve.

Nema kod nas da ne bude crno/belo: postoji zima i postoji leto, dakle samo ekstremna zima i ekstremna vrućina. Sve drugo je „prelazni period‟.

Ja baš volim oktobar. Jeste, dan se skratio, ali planeta nam tako funkcioniše, nagnuta je, jebiga. Ali se zato može živeti bez da crkavaš od vrućine i znojenja. Samom sebi podešavam temperaturu time što obučem ovoliko slojeva, ili onoliko.

Piju se čajevi. Ja volim čajeve. Štaviše, draga i ja u kuhinjskom ormariću imamo čitavu jednu tacnu punu kojekakvih čajeva iz Slovenije, Istanbula, Dalmacije, Engleske.
Biraj, ago: bele „obrve dugovečnosti‟, crni lapsang saučong, tipični turski čaj od jabuke, ili premirisna mešavina iz ljubljanske prodavničice čokolade? Ili možda ovaj, preukusni blend crvenog čaja i mirisnih trava?

Želite li i malo meda? Možda kap mleka u crni čaj? Oh my, so British!

Ništa lepše nego kad zakuvaš čajčić, uzmeš toplu šolju u ruke, pa se ušuškaš kraj svoje drage. Jedno ćebence i nešto da tandrče s laptop ekrana. A okolo, tišina i miomiris, pa nek pada kiša koliko hoće. (Donekle je ovaj ugođaj izvodljiv čak i u kafiću.)

Pa onda šuštavo lišće pod nogama u parku… Jesen nam ga nabacuje po asfaltu i blatu, kao bi da nam kaže da nije sve tako tužno: „Evo ti malo ovog šarenila, šetaču; pogle – žuto, crveno, narandžasto, najdivniji prelivi međunijansi; verovatno nisi na moru pa nek ti makar šušte moji listovi.” Jesen daje sve od sebe.

Jeste da će se u moru navlaženog lišća na tlu naći zakamuflirano i poneko pseće govno, ali niko nije rekao da se davanjem svega od sebe nužno proizvodi savršenstvo.

Od retkih stvari koje me u oktobru nerviraju je okretanje sata. Ipak, i tu dobijamo jedan sat bonusa za dodatno spavanje, lenčarenje, ili nešto (naizgled) korisnije. Jesen nam oduzima obdanicu, ali nas zato teši dodatnim vremenom za razmišljanje.

Poklon-sat dobijamo i ovog vikenda.

Iskoristite ga mudro.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s