Odlazak Tvorca

Kad ode neko ko ti nije ni rod ni pomoz’ Bog, a ipak u sebi osetiš vakuum nastao usled iznenadno stvorene praznine, tad znaš da je otišao velikan.

Dejvid Bouvi nas je napustio juče. Odlepršao je, tek tako, jedan koji se (svakome kome je iole stalo do umetnosti) činio kao da će živeti zauvek, da će doveka biti tu, prisutan i aktivan. Mlado i staro se danas zgleda i u neverici se pita kako to da svi jednako osećamo taj prokleti vakuum što u sebe usisava tugu kao najprostiju od svih emotivnih molekula.

Otišao je Bouvi kako i doliči jednom umetniku; dva dana ranije je objavio novi album vrsnih odlika, kako vele kritike, a i kako velim ja. Blackstar je mračno obojen, sad znamo, usled svesti o skorom kraju, ali bi me ipak trgnulo kad god bi na radiju pustili neku pesmu s njega. Samo sekund kasnije miš bi mi otišao na plejer, milisekund kasnije bi pisalo “David Bowie – …” i čuđenja bi mi nestalo jer zna se ko je gazda.
Kvalitet je univerzalno opipljiv jer kvalitet te trza.

U univerzumu se retko rađaju takve zverke. Zverke koje mrdaju stvari iz temelja, pretumbavaju, kombinuju, stvaraju iz ničega nešto i da se to nešto lepi svima za srce. Stvaraoci.

A Bouvi je stvarao i stvarao. Izokretao i opsenario. Bljuvao boje, mrsio zvukove, učio nas i vaspitavao. Ukazivao nam gde je budućnost i kako do nje najbrže. Kao čista suprotnost brata Sir Oliverovog prijatelja Binga, brata jeftinog preprodavca kradene robe, koji malo-malo pa završi u ćorci, Bouvi je imao stila.

I on je svoj stil negovao, lansirao ga i nudio nam ga iz orbite za džabe. Tesla nije uspeo da svima podeli energiju, ali je Bouvi uspeo da prvi objavi album na internetu pre nego u radnjama, još daleke hiljadu devetsto i neke.

Kad si vođa, pa si pritom još i pravedan – završićeš među legendama i anđelima. Ako overite Vikipediju, jedina negativnost iole vezana za Bouvija je u odeljku Legal issues, odonda kad je njemu i Merkjuriju Vanila Ajs ukrao podlogu pesme Under Pressure za svoj jedini hit, pa su ga ovi utužili i dobili odštetu. Dakle, niti jedne mrljice nigde, za 50 i nešto godina karijere. Bouvi vam je, deco, materijal za krunske dragulje čovečanstva.

Jedino što nije fer je što nikad nisam stigao da ga vidim, čujem, osetim mu auru uživo. Da popijemo čaj, na kraju krajeva.

Sad će ga biti teško uhvatiti jer je već milionima svetlosnih godina daleko. Tamo, navrh neba, gde jedan Tvorac i spada.

 

Advertisements

One thought on “Odlazak Tvorca

  1. Pingback: Pola 2016. – Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s