Slovo o pismu

Pišem drugaru neki imejl, otvaram misaoni tok koji će postati pismo i odmah se zapitam:

Hoće li deca budućnosti mejlove umesto pismom zvati kuckom? Pa će pismo kao reč ostati kao daleki relikt s nepoznatom etimologijom i reč nađena samo u skrivenim dubinama arhiva interneta i nekim odavno požutelim knjigama? Hm, mislim da neće, ali ne zato što će pismo da nestane (jer neće, vole ljudi slova i hartiju) nego zato što sumnjam da su klinci dovoljno kreativni da smisle reč kuck (ili kucko). Već ima neka reč za to? Daj! Engleska, nemačka, turska? Pfft!

Glagol pisati nije se, kažu, menjao od praslovenskih vremena i ima baš isti koren kao i engleski glagol paint. Pomislio bi naivni etimolog da će zato od istog korena biti i reč penzl koja u nekim balkanskim krajevima označava četku za farbanje. Ali ne, njen latinski koren je peniculus što će reći peniščić. Romantična opomena slikarima (i molerima) da ne mlate k..cem već da se prihvate za pišu. Pardon, da pišu. I slikaju, svojim četkama.

Jesi ti pismen!? Jesam, znam pismena. Tu bi reč naš stari Vuk upotrebio da nam, reklo bi se u pasivu, saopšti da govori o nečemu što je napisano tj. o slovima. A slovo, to je logos, majka svake reči, misli, govora, logike i filozofije, učenja i razuma. Stoga i jeste mudro pisati jer pametan piše, a lud pamti. O Egipćanima, Grcima i Rimljanima znamo sve živo i mrtvo jer su oni bili dovoljno pametni da zapisuju. O starim Slovenima, Keltima, Avarima, Etrurcima – baš i ne, ali zato znamo da je Hamurabi pre 4000 godina naredio da pivo ne sme da bude previše razređeno.

Nije elektroničko pismo ponajbolja forma pisanja za pokoljenja, jer će interneta nestati i sve jedinice i sve nule koje su čuvale tkivo te velike arhive će se rasuti kao da ih nikad nije ni bilo. Ne kažem da treba sve klesati u kamen i u glinene tablice, ali makar uzmite i odštampajte sebi najdraže mejlove i fotke, porodične uspomene i mudre tekstove na koje naletite, pa ih posložite negde u fasciklu, u ramove, ili u korice. Neće drveta nestati za tu šačicu papira što ćete je ostaviti budućim malim mudracima, a oni će vas zbog toga smatrati mudrima. Jer je ostalo zapisano, molim lepo, crno na belo. Jel da nije teško u današnje vreme biti mudar?

Uzmite ovaj tekst, hitnite Ctrl+P i okačite ga negde sebi kao podsetnik.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s