Evropljanske sprdnje i šege

Neki je sakupljač panevropskih šala sačinio mapu nacija koje su najčešće mete viceva drugih nacija, mapu koju možete naći ovde, a koja izgleda ovako:

qyzgkpscq6ivmkkmao5phvxxj8tgpxebdsuqfrmnumy

Iz ove šarene karte možemo izvući sledeće zaključke, a i statistike:

Sprdaj bližnjeg svog

Od 39 zemalja koje vidim i za koje ima podataka, u 32 se najradije sprdaju sa svojim susedima. Skoro cela Juga najviše podjebava Bosance, čak i Slovenci i Kosovari koji im nisu direktni susedi. Islanđani teraju šegu sa tako bliskim a tako dalekim Dancima, Litvanci sa nedalekim Estoncima, a Estonci sa Fincima od preko puta. Zaključujem da nije samo naša ona čuvena patološka želja da komšiji crkne krava.

Sa druge strane spektra, Mađari se sprdaju sa Škotima(!) a Italijani, omeđeni morem sa svih strana – sa samima sobom.

Bosanci, Belgijanci, Švedi…

…jesu najsprdavanije nacije.

Bosanci su, znamo, glupi, dok su Belgijanci retardirani Francuzi i pride kozojebi (ili tako nešto), a za Šveđane pretpostavljam da su nepresušni izvor viceva o prsatim plavušama i o švedskom kuvaru iz Mapeta.

Onaj drugi

Ogromna većina nas se najradije šegači sa onima s kojima je kroz istoriju imala najviše posla: Srbi i Hrvati sa Bosancima, pa onda Španci i Portugalci, Grci i Turci, Nemci i Poljaci, Belgijanci i Francuzi, Rusi i Ukrajinci, Česi i Slovaci te Britanci i Irci – svi jedni s drugima. Dalje, Rumuni sprdaju Mađare, pola Skandinavije Šveđane, Bugari Makedonce, a Bosanci Nemce (sa bezbedne distance).

Suština je u tome da, rekosmo već, hahaha! komšiji crkne krava i to etiketiranje se, u svojoj malignoj verziji, na engleskom zove otherizing. Onaj drugi je nešto malo drugačiji od mene i prema tome je za zreo posprdan komentar. Kao ono kad skinsi napadaju gejeve, a posle se trljaju u gomili goli do pasa po stadionima i drugde. Ovaj otherizing, pak, u svom ekstremnom obliku dovodi do mentaliteta mržnje malih razlika i, najzad, do ratova. Ali nikad nije vic započeo puškaranje.


Zato se, sestre i braćo, smejte i smišljajte nove viceve, i o svojim bližnjima i o daljnjima, i smejte se grohotom i bez rezerve, uživajte u šegi. Ne zaboravite ipak dva važna sastojka: meru i ukus. Zrnce soli neće nikom da škodi.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s