4 lekcije o svadbi

Kako se mom braku bliži prva godišnjica, tako sam ja ovih dana uzeo da presabiram po glavi sve ono što smo moja draga i ja radili ovih dana pre tačno godinu dana, spremajući veličanstvenu svadbu nam. Bilo je tu uspona i padova, ali je na kraju sve, uključujući čak i vreme, ispalo upravo savršeno.

Dakle, koje smo pouke i naravoučenija iz sveg tog krupnog iskustva izvukli?

1. Svadba je – projekat

Kao što smo još onomad ustanovili, organizacija svadbe možda isprva izgleda poput mamuta na leđima mastodonta koji jaše troglavog tiranosaurusa koji bljuje vatre. Mnogo i previše tu ima krupnih i sitnih detalja, od nalaženja odgovarajućeg prostora, preko pregovora sa bendom, sve do izbora dezena salveta. A papirologiju da ni ne spominjem.

Međutim, kada se sedne hladne glave pa se sve spusti na papir i kada se predstojeće pripreme i obaveze svedu na puke stavke, tada se jasno vidi da je posredi nekakav projekat kojem upravo tako treba i pristupiti. Dakle, analitički i postepeno, korak po korak.

Najpre daj da vidimo gde ćemo i šta ko nudi, pa da odaberemo najbolje od svih mesta. A kako ćemo pozivnice? Ovako ćemo. Daj da smislimo neku dekoraciju. Ajmo ovako. Šta ćemo sa familijom izdaleka? To-i-to ćemo. Gde ćemo burme? Tu ćemo.

I sve tako. Znači, što pre se dohvatite papira i olovke (ili već tastature) i popišite apsolutno sve korake i potkorake kojih možete da se dosetite. I cela stvar će vam odmah izgledati neuporedivo manje zastrašujuće.

Druga, i za mene luzerska varijanta je da platite agenciju. Ali zašto, ako ste mladi i pametni? 🙂

2. Delegirajte

Pametno isplanirajte ko od vaših drugara/familije može šta da uradi umesto vas. Na primer, poverite kumu da isplanira post-svadbenu žurku, ili pošaljite drugara koji ima auto u nabavku pića za predsvadbeno momačko/devojačko veče, ili već nekoj drugarici koja ima stila dajte da aranžira dekoraciju u restoranu. I tako dalje, i tako lepše.

Mi smo oboje, nesrećom, perfekcionisti i pokazalo se da duboko verujemo u onu: „Ako hoćeš da nešto uradiš kako treba – uradi to sam.“ Tako da nismo odviše stvari poverili drugima, a to je u prevodu značilo da smo na momente nepotrebno skapavali od cimanja oko nekih sitnica.

Delegirajte drugima sve ono što ne mora da ispadne savršeno-savršeno. Najzad, i oni će biti počastvovani što im je povereno da učestvuju u stvaranju vašeg najlepšeg dana.

3. Naspavajte se

U današnje vreme se podrazumeva izvođenje kakve momačke odnosno devojačke večeri. To je poslednje veče kada je još uvek društveno prihvatljivo podružiti se sa kakvom striperkom odnosno striperom, i napiti se pritom kao životinja u prisustvu svojih najbližih drugara/drugarica. U nekim kulturama se još i trude da tom prilikom od sutrašnjeg ženika odnosno neveste naprave što veću ludu, pa ga/je maskiraju u kojekakve komične odore ili mu/joj nataknu neki glupav šešir ili tako šta, čisto da se zabiberi i dobro zapamti. (Mene su okitili kičastim naočarama od srebrnkaste plastike sa krunom navrh.)

Ako se ova terevenka dešava veče pre svadbe, bilo da pravite devmomačko veče kod kuće ili na neutralnom terenu, ne zaboravite da ćete i sutra morati da funkcionišete, i to tokom celog, a za vas veoma dugog dana. Zato se, uprkos svim dražima raspojasanog predbračnog žurkanja, ipak na kraju dobro ispavajte.

Mi smo ispali odveć popustljivi prema gostima naše kućne žurke i ostali smo na nogama do preduboko u noć, mada smo se u nekom trenutku samo komirali pa su oni već sami izašli kroz vrata. Neka vam ih ne bude nimalo žao, goste išćerajte nemilosrdno, jer videće vas oni i lokaće oni vaš alkohol i sutra.

Što nas dovodi do poslednje tačke ovog mudrog spiska…

4. Uživajte!

Čak i ako se ikad, daleko bilo, budete ponovo venčavali, nikad nijedna svadba vam neće biti tako posebna kao ova. Ovo je vaš praznik, vi ste gazde i vi ste kapetani na belu lagju. To je jedan jedini dan u životu kada je ceo svet vaš, i svi gosti su samo vaši i tu su jer vas vole (osim ako ste iz porodičnih obligacija pozvali 500 svatova, ali to je već vaš problem). Iscedite iz toga maksimum: đuskajte, smejte se, ljubite se, pijte, blesavite se.

Nama su moja braća održala (nužno nezgrapan) govor, ćale moj je sa bendom otpevao (još nezgrapnije) neku samokomponovanu pesmu na engleskom, a nas dvoje smo se sve jednako smejali, glođući pohovane masline i srčući crno vino i prateći ispod oka smešne reakcije svatova. Đuskali smo i skakali kad nam se đuskalo i skakalo, zafrkavali smo se s dečicom kad bi nam dosadili odrasli, nosili smo klovnovske noseve da bismo podigli šegu na još viši nivo.

Prema tome, napravite od svoje svadbe – svoju svadbu. Ostajte pozitivni jer je zapravo krajnje nebitno da li se nekome možda neće svideti čorba (postaraće se konobari), ili će bidermajer možda uhvatiti neka ženska koja nije za udaju (koga bre briga), ili tome slično; takve sitne gluposti ne treba da vam nijednog trenutka budu ni na kraj pameti. Sve i svi, komplet svi su tu ceo dan samo zbog i radi vas dvoje, i tačka.

A ako vam se posle svega bude učinilo da vam je svadba samo proletela, ponovo ću citirati hladnokrvne reči moje babe: Pa to ti je život.

Jer, kao što baba moja od 90+ leta dobro zna, vreme leti kada se dobro zabavljaš. Nama je naša svadba proletela. 🙂

Advertisements

One thought on “4 lekcije o svadbi

  1. Pingback: Dnevnik jednog pre-oca – Homo Volans

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s