Stari Vračar

U trenucima dosade uzeh da prelistam izdanje Politike od pre tačno 90 godina.

Tog dalekog 3. aprila 1927. godine, Politika je objavila tekst o Vračaru, u kojem saznajemo prastare nazive vračarskih ulica. Bulevar KA je nekad bio “fišeklijska čaršija”, džada od Londona nadalje ka Slaviji bila je prosto Kragujevački drum, a Ulica kneza Miloša je bila Topčiderski drum:

Capture.JPG

Na Vračaru su Turci krajem 16. veka, znamo, spalili ostatke svetog Save. U inat Srbljima, da nemaju kome da se klanjaju, pardon, mole. A ovi su im na to, na istom mestu i 300-tinjak godina kasnije, uzvratili podizanjem najgolemijeg hrama serbskoga, vrhovne svetinje i goleme rupe bez dna, finansirane iz državnog budžeta, u inat školama, bolnicama i metrou.

Knjižar Gligorije Vozarević, osnivač prve “narodne biblioteke”, za koju i dan-danas neki greškom misle da je iz nje začeta Narodna biblioteka Srbije, bio je ubeđen da je našao pravo mesto spaljivanja Savinih moštiju, pa je tu udario jedan drveni krst, tzv. Vozarev krst. Kasnije je opština grada Beograda taj krs’ zamenila drugim, od crvenkastog kamena, i ceo taj kraj se danas zove Crveni krst. Dakle, nikakve veze nema sa međunarodnom humanitarnom organizacijom, kao što ni raskoš Hrama sv. Save nema mnogo veze sa svetosavljem. Ali nema veze.

Politika je istog dana donela i tekst o neprestanom uređivanju terazijskog vodoskoka. Valjda je sa svakim godišnjim dobom dolazilo i po jedno preuređenje fontane, počev od onda kada su morali da sklone gipsane lavove jer ih je voda topila(!?). Sa druge strane, veli ogorčeni izveštač, “ima mnogih ulica i uličica koje godinama nisu videle ni opštinsku metlu, a kamoli neki opštinski budak, ašov ili lopatu.”

Desiće se, igrom slučaja (ili igrom namere) da se ovih dana Beogradu i Vračaru sprema fantastična slavijska fontana sa sve muzikom koju ćete moći da čujete jedino ako spustite prozor svog automobila, jer će pešaci sa Slavije biti proćerani. Naime, pešački prelazi se pomeraju 50-100 metara dalje od kružnog toka tako da za ljudima tu neće biti potrebe, samo smetaju. Ali bitno je da vodoskok svira. “Njega nekako da udesimo, a za ostalo lako ćemo…”, reče Politika na kraju istog teksta.

Pored toga, saznajemo da je Nj. V. Kralj taman otputovao za Topolu, da je država, radi štednje, dala nogu mnogim činovnicima, da je najzad stigla vest iz Pariza o smrti prvog svetskog kino-operatera, i još koješta drugo.

A za kraj pregleda štampe od pre 90 godina, jedan simpatičan oglas lične prirode 🙂

Capture3.JPG

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s